Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Wideo

Wody smakowe, carpaccio z czerwonych buraków, tatar z łososia, a na deser szarlotka na ciepło w słoiczku weck - to dania, które zaserwowano uczestniczkom pierwszej części warsztatów kulinarnych w Białymkale.

 A wszystko to w ramach realizowanego tam projektu „Kobieta wiejska z kuchnią za pan brat”, na który sołectwo otrzymało dotację w wysokości prawie 5.000 zł. W warsztatach tych miałam okazje równiez uczestniczyć. Prowadzący: Paweł Stelmach, menadżer Pałacu w Pakosławiu i Dariusz Pietrzyk, szef pałacowej kuchni, nie tylko zdradzili kulinarne tajniki, ale też zaprezentowali poprawne i estetyczne nakrycie stołu. - Nakrycie stołu to kluczowa sprawa, jeśli zapraszamy do swojego domu gości. Nie musimy mieć zmysłu artystycznego, aby nasz stół przy każdej okazji przyciągał wzrok. Wystarczy, że będziemy stosować kilka podstawowych zasad. Podstawą dobrze nakrytego stołu jest obrus - czysty, idealnie uprasowany i zwisający równo z każdej strony. Kolor jest dowolny - musimy jednak dobrać go do koloru i wzorów serwisu - podkreślał Paweł Stelmach. Przypomniał, że niezbędną rzeczą na każdym stole są serwetki, które nie tylko służą do celów higienicznych, ale również są doskonałym elementem dekoracyjnym. Zaprezentował również nam prawidłowe ułożenie sztućców i zastawy. 

 

Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/ja-tu-bylam/438-kobieta-wiejska-z-kuchnia-za-pan-brat-cz-1?tmpl=component&print=1&layout=default