Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Galeria zdjęć

641.000 złotych kosztowała modernizacja pracowni gastronomicznej w Zespole Szkół Zawodowych w Rawiczu. Od tej pory młodzież będzie uczyć się zawodu na nowoczesnym sprzęcie.

 

Wraz z samorządowcami i zaproszonymi restauratorami uczestniczyłam w otwarciu nowej pracowni gastronomicznej i sali obsługi klienta. Od tej pory młodzież kształcąca się w zawodzie technik żywienia i usług gastronomicznych, ma do dyspozycji nowy sprzęt i wyposażenie kuchenne, a także salę ze stolikami restauracyjnymi i barkiem kawowym. Pracownia została wyposażona w sześć samodzielnych stanowisk pracy. Każde dysponuje własnym stołem produkcyjnym, trzonem kuchennym z piekarnikiem i zlewozmywakiem. Pracownia posiada trzy rodzaje płyt grzewczych: trzy płyty ceramiczne, pięć indukcyjnych i pięć gazowych oraz cztery lodówki, dwa piece konwekcyjne, zmywarkę z funkcją wyparzania oraz wiele innych nowoczesnych, a zarazem niezbędnych do pracy w kuchni urządzeń. Z kolei sala obsługi klienta posiada typowe wyposażenie sali restauracyjnej: stoliki, barek, zastawa i ekspres do kawy. Pierwsze dania przygotowane przez rawicką młodzież już próbowaliśmy, m.in.: paszteciki ze szpinakiem, sałatka makaronowa, francuskie ślimaki z szynką i serem, pierogi ze szpinakiem, faszerowane jajka, sernik, ciastka bezowe i słodkie babeczki. Młodym adeptom gotowania życzę powodzenia!

 

Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/ja-tu-bylam/475-nowa-pracownia-gastronomiczna?tmpl=component&print=1&layout=default