Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Galeria zdjęć

Nie zawiódł się ten, kto odwiedził tegoroczne Targi Smaki Regionów w Poznaniu - święto żywności regionalnej, certyfikowanej i wytwarzanej tradycyjnymi metodami.

Wizyta w Poznaniu to była możliwość posmakowania rarytasów z całej Polski. Na stoiskach kusiły cudownie pachnące wędliny i pieczywo. Nie zabrakło też miodów z domowych pasiek, piw regionalnych, tradycyjnych lodów, ryb, ciast i ciasteczek. Produkty przywiezione do Poznania przez wystawców nie tylko uwodziły aromatem, zniewalały smakiem, ale często też zaskakiwały zwiedzających. Pomyślałby kto, że można ukisić... łososia, rzodkiewki, gruszki z goździkiem, jabłka w kapuście, czy kalarepę? Albo zrobić lody z sera gorgonzola, buraków czerwonych i jabłek lub... kaszy gryczanej? A może zamarynować kurki z... szyszką albo, by kozi ser po kąpieli solankowej i posypaniu skrawkami suszonymi pomidorami oraz bazylią, zawinąć w kiszone liście winogron? Kulinarnych inspiracji było wiele. 

Na licznych stoiskach można było zdegustować również smalec z papryką, masło z papryką, oscypki, redykołka, kołocz śląski, krupniok, ciastka owsiane w wielu smakach, śląskie oblaty (cienkich wafelków), szkloki i kopalnioki (twardych cukierków), śliwy w czekoladzie, pestki dyni w posypkach, przyprawy do potraw mięsnych i sosów, wina i miody pitne, esencję z czerwonych winogron, bryndzę wiślańską, serek pasterski, necówkę (polędwicy wędzonej w otrzewnej), cieszyńską kitę wędzoną, salcesony, pasztety i kiełbasy. Smacznie, pachnąco i kolorowo było między innymi na stoisku Magdaleny Topolanek z Fabryki "Bardzkie Pierniki", na którym udowodniła, że ten wypiek może być kojarzony nie tylko z Bożym Narodzeniem. 

Na targach pomyślano też o najmłodszych, którzy w minipiekarni pod opieką Katarzyny Mojzykiewicz ze Stowarzyszenia Rzemieślników Piekarstwa RP mogły własnoręcznie zrobić bułeczki. Z kolei na warsztatach owocowo-warzywnych dzieci uczyły się zasad zdrowego żywienia.

Targi Samki Regionów to też okazja do uhonorowania producentów tradycyjnej i regionalnej żywności. W tym roku do konkursu o medal targów zgłoszono rekordową ilość 90 produktów! Kapituła konkursowa długo obradowała, by wybrać najlepszą „dwudziestkę”. Z kolei do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dołączyło kolejnych 10 producentów z Wielkopolski.

 

Medal Targów Smaki Regionów otrzymali:

Tatrzańsko- Beskidzka Spółdzielnia Producentów „Gazdowie” - Pieczona jagnięcina podhalańska

Fungopol Sp. J. Cis- Bankiewicz, Skórczewski - Syrop z kwiatów bzu czarnego

Ekologiczne Gospodarstwo Pszczelarskie „Eko-Barć 1954”- Miód leśny z Biernatki

Spółdzielnia Mleczarska Udziałowców - Twaróg śmietankowy

Pstrąg Ojcowski- Pstrąg Ojcowski potokowy

Rolnicza Spółdzielnia Produkcyjna im. J. Dąbrowskiego w Kruszewni - Kiełbasa Wiejska Kruszewska

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska Top - Tomyśl- Wielkopolski ser smażony i Wielkopolski ser smażony z kminkiem

Zakład Produkcji Spożywczej Stefan Skwierawski - Borówka z gruszką po pomorsku

PPUH Tłocznia Maurer, Krzysztof Maurer - Wino agrestowe

Semco SGNiP Krystyna Just - Olej ostropestowy

Nalewki Staropolskie Karol Majewski i Wspólnicy Sp. z o.o. - Nalewka z Tarniny

Browar Kormoran Sp. z o.o. - Porter Warmiński

Polder Sp. z o.o. - Kajmak czekoladowy

Zyta Górna - Konfitura z truskawki kaszubskiej

Zakład Produkcji Spożywczej i Handlu Frąckowiak S.J. - Wielkopolski ser smażony z kminkiem

Gospodarstwo Ekologiczne Krystyna i Andrzej Hapka - Dynia deserowa

Agro-Wit Agnieszka Malinowska - Staropolski farsz kapuściano-grzybowy z charsznickiej kapusty kwaszonej

Komers International Franciszek Mądry - Wódka Double White 40%

Folwark Wąsowo Piotr Wieła - Barszcz Wąsowski

Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska - Twaróg Klinek Międzyborski.

W konkursie przyznano też wyróżnienia. Otrzymali je:

P.P.H. „Fisch-Net” Małgorzata i Grzegorz Koza - Pasztet z ryb słodkowodnych

Krokus - Przetwórnia Owoców i Warzyw Czesław Caryk Sp. J. - Powidła śliwkowe bez dodatku cukru

 

Do Sieci Dziedzictwa Kulinarnego dołączyło kolejnych 10 producentów z Wielkopolski. Certyfikaty otrzymali:

Vine Bridge z Ostrówka

Mleczarnia Naramowice z Poznania

Smak Tradycji Irena Olejniczak z Ujazdowa

SOK-POL Małgorzata Prządak z Trzeku

Beata Maria Peksa oraz Oskar Peksa z Przyborowa

Villa Aurora z Gołaszyna

Piekarnia Sarnowska z Dąbrówki

Ekologiczne Gospodarstwo Rolne „Naturplon” z Anielina

Gospodarstwo Ekologiczne Stanisław

Gospodarstwo Rolnicze „Jachna” ze Śmiłowa

 

  

Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/ja-tu-bylam/557-swieto-regionalnej-zywnosci?tmpl=component&print=1&layout=default