Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Galeria zdjęć

W grudniu w Wyższej Szkole Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu odbył się XV Ogólnopolski Pokaz Stołów i Potraw Wigilijnych ,,Gwiazdka 2016”.

Tradycja obchodów Świąt Bożego Narodzenia jest głęboko zakorzeniona nie tylko w narodzie polskim, ale również na całym świecie. Wszędzie, nawet w różnych regionach Polski, panują nieco odmienne tradycje i zwyczaje świąteczne. I to właśnie Poznań stał się na trzy dni miejscem, w którym można było poznać różne obyczaje bożonarodzeniowe. Uczestnicy konkursu - przedstawiciele ponad 20 szkół gastronomicznych z całej Polski, m.in. z Władysławowa, Strzelc Opolskich, Mosiny, Wojsławic, Lidzbarka Warmińskiego, Kutna, Poznania, Szczecina, Owidza, Nowosielca, Tczewa, Rawicza oraz Ukrainy, Rosji, Hiszpanii i Białorusi, rywalizowali w dwóch dyscyplinach konkursowych: na najładniejsze stoisko i regionalny stół wigilijny oraz na najlepsze regionalne potrawy wigilijne. - Chcieliśmy zaprezentować regionalną tradycję regionu kurpiowskiego oraz unikalność smakową naszych potraw. Wśród dań konkursowych nie mogło zabraknąć fafernuchów kurpiowskich, psiwa kozicowego, pasztetu z karpia oraz tradycyjnej kapusty z grzybami - podkreśla jedna z uczennic ZSZ w Chorzelach. Z kolei Rawiczanki przygotowały: zupę grzybową, karpia smażonego z orzechami, karpia smażonego w migdałach z sosem z wina czerwonego i rodzynek, sałatkę śledziową i tort piernikowy. Na stołach wigilijnych można było znaleźć też, m.in. struclę z masą grylażową, paszteciki z pieczarkami, pierogi z kapustą i pieczarkami, uszka z barszczem, czy śledzie w cieście.

Program konkursu zawierał także szkolenia z różnych dziedzin gastronomii i hotelarstwa. Uczestnicy mogli zobaczyć pokazy barmańskie, baristyczne, zdobienia bombek oraz pokaz kulinarny - Master Class ,,West Chef Group”, który łączył element szkoleniowy z degustacją potraw. Cennym doświadczeniem stała się wiedza o nowoczesnych trendach w gastronomii, której przykładem jest kuchnia molekularna. Wśród szeregu atrakcji, którym towarzyszyła przepiękna aranżacja oraz występy wokalne nie zabrakło pokazów tanecznych grup artystycznych, które niewątpliwie wzbogaciły pobyt uczestników w Poznaniu. Ważnym elementem imprezy był korowód wszystkich uczestników w strojach regionalnych z pocztami sztandarowymi ulicami Poznania do Kościoła pw. Chrystusa Odkupiciela.

Spotkanie zakończył wieczór galowy, ogłoszenie wyników, rozdanie nagród, upominków oraz dyplomów.

Wyniki konkursów:

Na najpiękniejszy stół wigilijny:
miejsce 1. Chorzele, Zespół Szkół Ponadgimnazjalnych im. Wł. St. Reymonta
miejsce 2. Strzelce Opolskie, Centrum Kształcenia Zawodowego i Ustawicznego
miejsce 3. Mosina, Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy im. Janusza Korczaka
wyróżnienie: Poznań, Zespół Szkół Specjalnych nr 105 w Poznaniu

Na najlepsze potrawy wigilijne:
miejsce 1. ex aequo Szczecin, Zespół Szkół Rzemieślniczych oraz reprezentacja Lwowa
miejsce 3. Wojsławice, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego

Zdjęcia: Honorata Dmyterko, Katarzyna Biedrowska

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież