Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Zdrowy konkurs kulinarny „Zielono i Lokalnie” zorganizowano podczas Letniego Festiwalu Familijnego Smaków i Rękodzieła Wielkopolski w pałacu w Pakosławiu.

Zadaniem uczestników było przygotowanie dowolnej potrawy z udostępnionych produktów nabiałowych, wędlin i ziół, a przede wszystkim warzyw, m.in.: sałaty, roszponki, rukoli, szczypiorku, koperku, zielonego ogórka, selera naciowego, jarmużu, szpinaku, fasoli szparagowej, cukinii i boćwinki. Dostępne były też dodatki, jak słonecznik, migdały, czy napoje roślinne. Do konkurencji przystąpiło kilkanaście osób, zarówno dzieci, jak i dorośli. W ciągu 30 minut przygotowali oni dania, które nie odbiegały często smakiem i wyglądem tych przygotowanych przez szefów kuchni. Menu zdominowały sałatki, ale były też zielone pasty i kulki z kaszy oraz carpaccio. Jurorów zachwyciły dania przygotowane przez: Jadwigę Chudą z synami, Ewę Cempel-Nowak i Małgorzatę Tatarek, którzy otrzymali: robota kuchennego, wyciskarkę do soków oraz urządzenie do gotowania na parze. Nagrodę specjalną otrzymał Adam Fengler. - Organizując ten konkurs chcieliśmy pokazać, że można zdrowo i smacznie przygotować świetne danie z wykorzystaniem nabiału, wędlin, ziół, miodu od naszych lokalnych wytwórców i to wszystko w połączeniu z dużą ilością warzyw - podkreśla Bogna Duda - Jankowiak, przewodnicząca rady Fundacji Rodziny Duda im. Maksymiliana Duda.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież