Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog

Wysiewana na odwróconych doniczkach, owiniętych watą czy talerzach wyłożonych watą, wykorzystywana jest do dekoracji stołu w okresie Świąt Wielkanocnych i najczęściej w tym okresie jest spożywana.

Rzeżucha pochodzi z północno-wschodniej Afryki, południowo-zachodniej Azji i Europy. Uprawiali ją i spożywali starożytni Egipcjanie, Grecy, i Rzymianie. Jest to roślina zasługująca na szersze zastosowanie w żywieniu, ponieważ oprócz niewielkich ilości białka, cukrów i soli mineralnych, zawiera duży procent witaminy C oraz witaminy A i B1. Olejki eteryczne, nadające jej specyficzny zapach i smak wpływają pobudzająco na apetyt i trawienie. Rzeżuchę należy uprawiać nie tylko w domu na talerzykach, ale przede wszystkim w ogrodzie i spożywać całą nadziemną część młodej rośliny, ściętą tuż przy podłożu. Rośliny rzeżuchy są niewielkie. Tworzą drobne, powcinane liście. Rośliny ścinane do spożycia nie powinny mieć więcej niż 10 -15 cm wysokości. Uprawia się ją w gruncie w okresie wczesnowiosennym. Pierwsze nasiona można siać już w końcu marca. Okres wegetacji jest bardzo krótki i trwa od 10 do 20 dni przy uprawie pod folią i od 14 do 30 dni w otwartym gruncie. Rzeżucha wymaga żyznych gleb, w okresie suszy należy ją podlewać. Rośliny rosną nawet w temperaturze 10°C, ale w wyższej temperaturze plon jest wcześniejszy, a smak łagodniejszy. Optymalna temperatura w okresie kiełkowania to 20-22°C. Rzeżuchę najlepiej wysiewać w ogrodzie co 10-14 dni w rzędy co 10-15 cm. Zalecany jest płytki siew i duża wilgotność gleby podczas kiełkowania nasion. Pielęgnacja roślin ogranicza się najczęściej do odchwaszczania i nawadniania. Gdy posiadamy w ogrodzie folię lub małą szklarnię to dobrze jest uprawiać rzeżuchę w płytkich skrzynkach lub pudełkach kartonowych, zapewniając jej warstwę gleby grubości ok. 5 cm. Wzrost roślin w warunkach uprawy pod osłonami jest bardziej wyrównany, rośliny nie są zabrudzone, a sama uprawa ze względu na możliwość przestawiania pojemników jest bardzo wygodna.

Rzeżuchę można dodawać do zup warzywnych, sałatek, surówek, past serowych, rybnych i jajecznych. W najprostszym wydaniu wystarczy kromkę chleba z masłem posypać pociętą rzeżuchą.

Opracowałam z pomocą Jarosława Górskiego z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/porady-kulinarne/188-rzezucha-ogrodowa-doskonala-nie-tylko-na-wielkanoc