Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
chrzan

Wartości odżywcze chrzanu są nie do pogardzenia i dlatego warto w jadłospisie uwzględnić dodatek chrzanu do mięs, czy wędlin.

 

Jest on symbolem siły i zdrowia. Swoje wartości odżywcze zawdzięcza dużej zawartości witaminy C, a także B i E, cukrów prostych, soli mineralnych: potasu, wapnia, magnezu, fosforu, żelaza, sodu i siarki. Zawiera również glikozydy, które decydują o właściwościach leczniczych i przyprawowych. Świeże liście i korzenie chrzanu mają działanie bakterio-, wiruso-, i grzybobójcze.

Dodatek chrzanu do potraw pobudza wydzielanie soków trawiennych, wspomaga przemianę materii, poprawia pracę wątroby i nerek.

Z uwagi na dużą zawartość witaminy C, przetwory z chrzanu i z jego dodatkiem, zwiększają odporność organizmu. Spożywanie chrzanu jest wskazane podczas kaszlu czy stanów zapalnych zatok. Jednak osoby cierpiące na stany zapalne przewodu pokarmowego, schorzenia nerek czy marskość wątroby nie powinny go jeść.

Chrzan najlepiej spożywać, gdy jest świeżo utarty. Wtedy należy w kuchni uchylić okno i w lekkim przewiewie utrzeć go na tarce. Wyłożyć na sitko i przelać szybko gorącą wodą. Taki chrzan można użyć do przygotowania smacznych sosów na zimno lub na ciepło, czy dodać do ćwikły. Polecany jest do mięs wędzonych, szynki, czy tłustego mięsa wieprzowego. Chrzan jest wskazany jako dodatek do majonezów, jogurtu, sera białego, kapusty kwaszonej, ogórków, marchwi i wielu innych warzyw.

Jak twierdzi, liście chrzanu zabezpieczają żywność przed zepsuciem. Mięso, wędliny, masło, ser, jajka szczelnie owinięte czystymi liśćmi chrzanu zachowują dłużej świeżość, nie jełczeją i nie psują się, gdyż zawarte w liściach glikozydy siarkocyjnowe niszczą bakterie, wirusy i grzyby. Warto o tym pamiętać przy przewożeniu żywności w okresie letnim, kiedy panują wysokie temperatury.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/porady-kulinarne/250-chrzan-nie-tylko-od-swieta?tmpl=component&print=1&layout=default