Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog

W przedświątecznym rozgardiaszu, warto zarezerwować trochę czasu na przygotowanie bożonarodzeniowego stołu. Poświęcając temu trochę uwagi, możemy zaskoczyć swoich najbliższych oryginalną aranżacją. Jak więc przygotować stół do wigilijnej wieczerzy czy świątecznego ucztowania?

Klasyczne kolory, to czerwień i złoto, jednak popularne są dekoracje w odcieniach fioletu, turkusu i bieli. Często na stołach pojawiają się również srebrne akcenty. Ciekawostką jest, że coraz częściej tradycyjny biały obrus wypierany jest kolorowymi narzutami ze świątecznymi elementami. Pamiętajmy, by znalazło się pod nim świeże sianko. Coraz większą popularnością cieszą się wszelkie susze: cytrusy, jabłka, anyż i cynamon. Powoli wypierają one nawet choinkowe bombki. Susz wychodzi stosunkowo taniej, niż inne elementy dekoracyjne stołu. Można ich kupić więcej i za mniej pieniędzy, ale wygląda bardziej bogato. Możemy pokusić się, by przygotować świąteczny stół w kolorze écru z dodatkami turkusu, suszonymi limonkami i cynamonem - wygląda rewelacyjnie.

Przygotowując stół do wieczerzy wigilijnej, czy też świątecznego ucztowania, nie należy zapominać o świecach i efektownych drobiazgach. Pamiętajmy, że rozświetlenie całości świeczkami, w dekoracyjnych świecznikach, to kolejny sposób na stworzenie niepowtarzalnej atmosfery. Jeśli chcemy zadbać o każdy szczegół, nie zapomnijmy o eleganckim złożeniu serwetek - zarówno tych z papieru, jak i tych z materiału. Zapach świąt wniesie do naszego domu również dekoracja wykonana ze świeżych pomarańczy i goździków. 

Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/porady-kulinarne/487-w-czerwieni-bieli-i-zlocie-czyli-jak-przystroic-swiateczny-stol?tmpl=component&print=1&layout=default