Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Dziś Międzynarodowy Dzień Pizzy - szeroko rozpowszechnionej na całym świecie potrawy kuchni włoskiej. Najpopularniejszym rodzajem pizzy jest margherita. Swoją nazwę zawdzięcza królowej Włoch - Marghericie Sabaudzkiej, która w 1889 roku podczas wizyty w Neapolu miała zasmakować pierwszej współczesnej pizzy.

 Jest to płaski placek najczęściej wykonywany z wytrawnego ciasta makaronowego. Znacznie później zaczęto także używać ciasta drożdżowego. W podstawowej wersji jest on posmarowany sosem pomidorowym, posypany tartym serem mozzarella i ziołami, pieczony w bardzo mocno nagrzanym piecu.

Przepisów na ciasto jest sporo. Dziś zdradzę Wam moją recepturę na domową pizzę, którą zajadają się wszyscy domownicy. To, jakich użyjemy dodatków - zależy tylko od naszego gustu. W każdej z wersji na pewno nie może zabraknąć sera i oregano.

A zatem przystępujemy do działania.

Przygotowujemy składniki:
  • 25 g drożdży
  • 1 szklanka mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki "jarzynki"
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1/4 szklanki oliwy
Wykonanie:

Drożdże mieszam z pół szklanki ciepłego mleka i łyżeczką cukru. Gotowy rozczyn odkładam w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. W misce ucieram jajka z „jarzynką” i resztą mleka. Dodaję wyrośnięty rozczyn i mąkę. Wyrabiam ciasto. Nie może ono być zbyt gęste. Na koniec dodaję oliwę. Odstawiam ciasto do wyrośnięcia. Ta porcja wystarczy na przygotowanie dwóch średnich pizz. Ciasto rozkładam na natłuszczoną blachę i odstawiam do wyrośnięcia.

Jak już wcześniej pisałam, dodatki zależą tylko od nas. Na naszą „rodzinną” HOT-PIZZĘ nakładam sos pomidorowy (obrane ze skórki pomidory miksuję z bazylią, oregano, solą i pieprzem oraz odrobiną cukru). Na to układam plasterki szynki lub salami, ogórka kiszonego lub konserwowego, pokrojoną cebulę, paski papryki, oliwki, ser żółty, a na wierzch plasterki pomidora. Moja córka Ola z kolei zajada się pizzą składającą się z szynki, kukurydzy, ananasa, cebuli i dużej ilości żółtego sera. Tak przygotowane pizze zapiekam przez około 30 minut w temperaturze 180 stopni. Podaję je z sosem czosnkowym lub ketchupem. Przygotowanie domowej pizzy zajmuje mi około 1,5 godziny.

 

Komentarze  


#4 Hotka 2016-02-16 13:47
Z pewnością wypróbuję i dam znać jakie są moje wrażenia smakowe :)) pozdrawiam kulinarnie :)
Cytować
#3 Robert W. 2016-02-16 13:25
Aż chce się powiedzieć - jadłbym! Polecam także spróbować wersji bezglutenowej z dodatkiem orzechów i pieczonych warzyw. Przepis znajdziecie poniżej :)

http://jemyzdrowo.pl/
Cytować
#2 Hotka 2016-02-09 21:40
Cieszę się bardzo :)
Cytować
#1 Beata Kowalska 2016-02-09 19:40
pyszna pizza :) przepis super :) szybki łatwy i bardzo dobry :) polecam :)
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież