Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Dziś proponuję pomysł na pyszną, domową wędliną. 

Nie piecze się jej, ani nie gotuje. Tylko doprawia i suszy. Zdążycie ją zrobić jeszcze przed świętami, a zapewniam, że warto. Na moim stole gości nie tylko na święta.

Składniki:
  • 1 kg schabu wieprzowego bez kości
  • 0,5 szklanki cukru
  • 0,5 szklanki soli, najlepiej peklowej
  • przyprawy według uznania: suszony majeranek, suszone oregano, papryka wędzona, papryka słodka, pieprz ziołowy, suszony czosnek, pieprz cayenne
  • 1 pończocha 
Wykonanie: 

Mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym. Ostrym nożem w miarę możliwości dokładnie odkrawam błonki. Schab nacieram cukrem i odstawiam do lodówki na 24 godziny. Następnego dnia ponownie myję i osuszam mięso. Nacieram je porządnie solą i znowu odstawiam na 24 godziny do lodówki. Trzeciego dnia ponownie mięso myję i dokładnie osuszam ręcznikiem. Wszystkie przyprawy ziołowe rozcieram w moździerzu. Taką mieszanką nacieram mięso. Ostrożnie, by nie zetrzeć przypraw wkładam mięso do nowej, cienkiej podkolanówki. Przez pierwsze 12 godzin układam je na płasko w ciepłym miejscu (np. na kaloryferze, często je obracając), by nadać równy kształt. Można też schab obwiązać sznurkiem. Tak przygotowany pakunek wieszam w przewiewnym, ale dość ciepłym miejscu. Jest gotowy co najmniej po dwóch tygodniach. Mój schab jednak suszy się przynajmniej cztery. Gotową wędlinę przechowuję w lodówce, zawiniętą tylko w pergamin lub czystą ściereczkę. Podaję krojąc go jak najcieniej.

 

 

Świeże mięso myję i osuszam ręcznikiem papierowym.
1
Ostrym nożem w miarę możliwości dokładnie odkrawam błonki.
2
Schab nacieram cukrem i odstawiam do lodówki na 24 godziny.
3
Po umyciu nacieram je solą i znowu odstawiam na 24 godziny.
4
Wszystkie przyprawy ziołowe dokładnie rozcieram w moździerzu.
5
Taką mieszanką dokładnie nacieram umyte i osuszone mięso.
6
Przez pierwsze 12 godzin układam je na płasko w ciepłym miejscu (np. na kaloryferze, często je obracając), by nadać równy kształt.
7
Wędlina jest gotowa co najmniej po dwóch tygodniach.
8

Komentarze  


#4 Hotka 2016-11-30 08:46
Naprawdę dobre :) trzeba tylko pamiętać, że musi się suszyć w suchym i przewiewnym miejscu :) pozdrawiam i smacznego :)
Cytować
#3 Maria 2016-11-29 17:55
ja też zrobię, a co :) dziękuję za przepis
POZDRAWIAM
Cytować
#2 Tomasz 2016-02-20 18:57
Brzmi smakowicie....i też tak wygląda. Chyba się skuszę by spróbować.
Cytować
#1 Maria 2016-02-19 17:37
Wypróbowałam-polecam. Smakuje b.dobrze.
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież