Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
mięso

Od 1 stycznia na etykietach mięsa mielonego powinny znajdować się nowe informacje, które są bardzo istotne dla konsumenta.

Producenci mięsa mielonego mają obowiązek umieszczenia informacji, jaka jest w nim zawartość tłuszczu oraz stosunek kolagenu do białka. Nie od dziś wiadomo, że mięso im chudsze, tym jest bardziej zdrowe. Ale co to jest kolagen i o czym nas informuje stosunek kolagenu do białka? - Kolagen jest to niepełnowartościowe białko, bo nie zawiera wszystkich aminokwasów. Im więcej kolagenu tym trudniejsze jest mięso do strawienia. Niekiedy producenci omijają unijną definicję i niewłaściwie nazywają mięso mielone, które powinno zawierać tylko mięso mielone. Natomiast „wyrób garmażeryjny, mięso wieprzowe garmażeryjne, czy wyrób mięsny” z pewnością będzie „bogatszy” o inne dodatki, które powinny być umieszczone na etykiecie - mówi Alicja Nowak z Wielkopolskiego Ośrodka Doradztwa Rolniczego.


Mięso mielone 

Zgodnie z rozporządzeniem Parlamentu Europejskiego, oznacza mięso bez kości, które zostało rozdrobnione na kawałki i zawiera mniej niż 1% soli.

Polskie przepisy wymieniają cztery kategorie mięsa mielonego: 

Lp

Nazwa

Zawartość tłuszczu

Stosunek kolagenu do białka

1

chude mięso mielone

≤ 7

≤ 12

2

mięso mielone wołowe

≤ 20

≤ 15

3

mięso mielone zawierające mięso wieprzowe

≤ 30

≤ 18

4

mięso mielone innych gatunków

≤ 25

≤15 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/porady-kulinarne/82-co-powinno-byc-na-etykiecie-miesa-mielonego?tmpl=component&print=1&layout=default