Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
zapiekanka
Składniki:

 

Wykonanie:  

Cebulę i czosnek obieram, kroję w kostkę. Rozgrzewam olej i szklę cebulę. Następnie dodaję drobno pokrojoną szynkę i chwilę smażę. Ziemniaki myję, obieram i kroję na cienkie plasterki lub trę. Przekładam do wysmarowanej masłem formy do sufletu, potem przykrywam szynką z cebulą. Następnie rozdrabniam połowę sera feta i rozkładam na powierzchni, przyprawiam solą i pieprzem. Przygotowuję masę - miksuję resztę sera feta, śmietanę, jajka, sól, pieprz, paprykę, gałkę muszkatołową. Masą polewam zapiekankę - powinna też dostać się między ziemniaki. Piekę w nagrzanym do 200⁰C piekarniku około 45 minut. Posypuję posiekaną pietruszka lub szczypiorkiem.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/138-zapiekanka-ziemniaczana-z-feta?tmpl=component&print=1&layout=default