Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:
  • puszka ciecierzycy
  • 1 średnia cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka papryki w proszku
  • 2 jajka
  • garść tartego sera żółtego
  • 3-4 łyżki siekanej natki pietruszki
  • bułka tarta - około 0,5 szklanki
  • sól
  • pieprz

 

Wykonanie:

Z ciecierzycy odlewam zalewę (niezbyt dokładnie, powinna być mokra). Mielę blenderem na gładką masę. Dodaję drobno posiekaną cebulę i czosnek. Mieszam z pozostałymi składnikami - na końcu dodając bułkę tartą (masa nie może być za bardzo zbita, ale też niezbyt luźna). Odstawiam do lodówki na około godzinę do „stężenia”. Zamaczam ręce w zimnej wodzie, formuję kotlety (optymalnie 6-7 cm średnicy, ale jakie kto lubi). Obtaczam je w bułce tartej, smażę na patelni, na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia (około 2-3 minuty na stronę). Podaję we własnoręcznie upieczonych bułkach (przepis w "Poradach kulinarnych") z ulubionymi sosami i dodatkami. Proponuję: sos czosnkowy, czerwona cebula, rukola, pomidor, ogórek kiszony, keczup - ale jak kto lubi.

Łukasz Miśkowiak, Rawicz

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież