Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki:

 

Wykonanie:

Z ciecierzycy odlewam zalewę (niezbyt dokładnie, powinna być mokra). Mielę blenderem na gładką masę. Dodaję drobno posiekaną cebulę i czosnek. Mieszam z pozostałymi składnikami - na końcu dodając bułkę tartą (masa nie może być za bardzo zbita, ale też niezbyt luźna). Odstawiam do lodówki na około godzinę do „stężenia”. Zamaczam ręce w zimnej wodzie, formuję kotlety (optymalnie 6-7 cm średnicy, ale jakie kto lubi). Obtaczam je w bułce tartej, smażę na patelni, na rozgrzanym oleju z obu stron do zarumienienia (około 2-3 minuty na stronę). Podaję we własnoręcznie upieczonych bułkach (przepis w "Poradach kulinarnych") z ulubionymi sosami i dodatkami. Proponuję: sos czosnkowy, czerwona cebula, rukola, pomidor, ogórek kiszony, keczup - ale jak kto lubi.

Łukasz Miśkowiak, Rawicz
Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/191-jarskie-burgery