Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Składniki: 

 

Wykonanie:

Udka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i każde dzielę na dwie części. Wyciskam sok z 1,5 pomarańczy, dodaję miód, sok z cytryny, sos sojowy, drobno posiekany czosnek, tymianek i sól. Mieszam na jednolitą marynatę. Nacieram nią udka i wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Układam kurczaka w naczyniu żaroodpornym i polewam marynatą. Między udka układam świeże gałązki tymianku. Wkładam do piekarnika nagrzanego do 180°C. Po około 45 minutach obracam mięso i dodaję resztę pomarańczy pokrojone w grube plastry. Piekę kolejne kilkadziesiąt minut, od czasu do czasu polewając mięso sosem z pieczenia. 10-15 minut przed końcem pieczenia podkręcam temperaturę do 220°C i zapiekam kurczaka na złoty kolor. W tym momencie trzeba pilnować, aby go nie spalić.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/288-kurczak-w-pomaranczach?tmpl=component&print=1&layout=default