Składniki:
- 1 budyń o smaku śmietankowym,
- 500 g białego sera,
- 2 łyżki kaszy manny,
- 3/4 szklanki mąki pszennej,
- sól,
- 2 jajka,
- 300 g truskawek,
- 5 łyżek cukru,
- 2 łyżki masła
Wykonanie:
Biały ser ucieram, dodaję do niego pozostałe składniki oprócz soli. Zagniatam, formuję wałeczki, spłaszczam i kroję ukośnie w rozetki, ale można też zrobić kuleczki. Gotuję bardzo wolno przez około 5 minut w lekko osolonej wodzie. Przygotowuję sos : truskawki czyszczę, przekrawam na cztery części. Cukier smażę na rumiano, tak, aby powstał karmel, dodaję masło, truskawki i 2-3 łyżki gorącej wody. Odstawiam. Ugotowane kluseczki polewam sosem (może być zimny).