Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

średnio trudne
2 osoby
do 60 minut
Składniki:
  • 2 niezbyt duże główki kapusty kiszonej (możemy użyć również zwykłej - surowej)
  • 0,5 kg mięsa mielonego
  • 2 jajka
  • 1 cebula
  • 1 łyżka masła
  • pieprz
  • sól
  • około 0,5 kg pieczarek lub boczniaków
  • 1 łyżka majonezu
  • 2-3 łyżki bułki tartej

 

Wykonanie:

Z kapusty wycinam dokładnie głąb razem w grubszymi końcówkami liści. Posypuję solą i pieprzem, po czym odstawiam na kilka minut. W tym czasie przygotowuję farsz. Pokrojoną w kostkę cebulę smażę na maśle. Dodaję posiekane grzyby. Doprawiam solą i pieprzem. Studzę. Łączę z mięsem mielonym i jajkiem. Wszystko dokładnie mieszam. Kapustę ustawiam głębem do góry, rozchylając delikatnie jej liście. W to miejsce nakładam mięsną masę. Odwracam kapustę i układam ją w naczyniu żaroodpornym wysmarowanym oliwą. Zapiekam w 180 stopniach przez ok. 40 minut. Przed końcem pieczenia sprawdzam czy jest miękka wbijając w kapustę nóż. Jeśli wchodzi bez większego problemu, to znaczy, że danie jest gotowe. Wówczas posypuję wierzch kapusty mieszanką majonezu i bułki tartej i zapiekam jeszcze około 5-10 minut na złoty kolor. Jeśli nie - przedłużam pieczenie.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież