Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
średnio trudne
2-4 osoby
do 60 minut
Składniki na makaron:

 

Składniki na sos:

 

Wykonanie:

Wyrabiam ciasto na makaron, rozwałkowuję bardzo cienko i kroję w 2 cm, długie paski. Gotuję go we wrzącej, osolonej wodzie. Na maśle lub oliwie smażę drobno pokrojoną cebulkę i czosnek. Dorzucam pokrojoną dynię. Podlewam odrobiną wody i dodaję kilka łyżek śmietany, przykrywam pokrywką i duszę około 20 minut (aż dynia zmięknie). Miękką dynię miksuję na gładki, aksamitny sos. Doprawiam do smaku solą, pieprzem i ziołami. Świeży gorący makaron mieszam z sosem. Podaję posypane parmezanem.

 

Joanna Miśkowiak
z Rawicza
Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/476-domowe-pappardelle-z-sosem-dyniowym