Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
2 osoby
do 2 godzin
Składniki:
  • 4 ziemniaki
  • 25 dag masła
  • ½ kg chudego boczku
  • 20 dag sera żółtego
  • sól, pieprz
  • szczypiorek
  • olej
Składniki na sos:
  • 2 łyżki majonezu
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • ząbek czosnku
  • sól
  • pieprz
  • pęczek koperku
Wykonanie:

Ziemniaków nie obieram tylko dokładnie myję. Nacinam w odstępach 0,5 cm, uważając, by ich nie przeciąć do końca. W szczeliny wkładam masło. Całe ziemniaki nacieram olejem, pieprzę i solę. Wkładam do brytfanki i zapiekam 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków) w temperaturze około 180-200 stopni do momentu aż będą miękkie i się zarumienią. Wyjmuję ziemniaki i w szpary wkładam kawałki sera i boczku. Dalej zapiekam przez około 5-10 minut w temperaturze około 220 stopni. Ze składników na sos przygotowuję dip, którym polewam ziemniaki. Posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Sołectwo Czechnów
(powiat rawicki)

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież