Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
2 osoby
do 2 godzin
Składniki:
Składniki na sos:
Wykonanie:

Ziemniaków nie obieram tylko dokładnie myję. Nacinam w odstępach 0,5 cm, uważając, by ich nie przeciąć do końca. W szczeliny wkładam masło. Całe ziemniaki nacieram olejem, pieprzę i solę. Wkładam do brytfanki i zapiekam 45-60 minut (w zależności od wielkości ziemniaków) w temperaturze około 180-200 stopni do momentu aż będą miękkie i się zarumienią. Wyjmuję ziemniaki i w szpary wkładam kawałki sera i boczku. Dalej zapiekam przez około 5-10 minut w temperaturze około 220 stopni. Ze składników na sos przygotowuję dip, którym polewam ziemniaki. Posypuję posiekanym szczypiorkiem.

Sołectwo Czechnów
(powiat rawicki)
Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/553-zakrecone-pyry