Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Składniki:
Składniki marynaty:
Wykonanie:

Składniki na marynatę ucieram w moździerzu. Pierś z gęsi myję i osuszam. Skórę nacinam ostrym nożem. Mięso nadziewam śliwką (nakłuwam mięso ostrym nożem, po czym wciskam w otwór kawałek śliwki), solę z obu stron, nacieram marynatą i pokrojoną szałwią. Odstawiam do lodówki najlepiej na całą noc. Przed smażeniem wyciągam mięso co najmniej godzinę wcześniej. Pierś obsmażam na suchej, rozgrzanej patelni po 2-3 minuty z każdej strony, najpierw skórą od dołu. Przekładam piersi do naczynia żaroodpornego. Obkładam kawałkami jabłek i żurawiną. Piekę mięso przez około 30 minut w 180°C. W trakcie pieczenia od czasu do czasu podlewam je wytopionym tłuszczem. Przed pokrojeniem mięso musi kilka minut „odpocząć”. Podaję z pieczonymi ziemniakami i surówką, np. z czerwonej kapusty.

Wytopiony tłuszcz przelewam do słoiczka i przechowuję w lodówce. Używam go do smażenia. Można też go jeszcze gorącego zmiksować razem z owocami w których piekło się mięso - otrzymamy smalec do świeżego pieczywa o słodkawym posmaku.

 

Tagi:
Drukuj
Źródło: http://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/564-gesia-piers-ze-sliwka