Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Składniki:
Składniki na sos rodzynkowy:
Wykonanie:

Karpia myję, osuszam za pomocą ręcznika papierowego, filetuję i kroję na mniejsze kawałki, doprawiam solą i pieprzem. Następnie panieruję w mące, roztrzepanych jajkach, a na końcu w płatkach migdałów. Smażę na wolnym ogniu po kilka minut z każdej strony, tak aby migdały się nie przypaliły, a ryba nie była surowa. Rodzynki moczę w winie około pół godziny. Do rondla wsypuję cukier i podgrzewam tak, aby powstał karmel. Następnie dodaję sok, rodzynki z winem i skórkę z pomarańczy. Zmniejszam ogień. Dolewam śmietankę, cały czas mieszając. Na końcu dodaję schłodzone masło i energicznie mieszam. Gotowym sosem polewam usmażonego karpia.

 

klasa II
Technikum Żywienia i Usług Gastronomicznych w Rawiczu
Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/570-karp-w-migdalach-z-sosem-rodzynkowym?tmpl=component&print=1&layout=default