Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
składniki:
wykonanie:

2/3 porcji grzybów namaczam w 2 szklankach ciepłej wodzie. Resztę mielę na drobny proszek. Mięso kroję w większą kostkę. Mieszam z mąką, po czym wrzucam do rozgrzanego garnka (najlepiej z podwójnym dnem), wysmarowanego oliwą. Smażę je tak długo, aż się zarumieni. Zalewam grzybami razem z wodą i gotuję na średnim ogniu. Na patelni rozgrzewam 2 łyżki oliwy i podsmażam na niej pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojony w paski por. Dodaję do mięsa i duszę, co jakiś czas mieszając, aż mięso będzie miękkie. Całość doprawiam solą i pieprzem. W tym czasie gotuję w mleku (zamiast w wodzie) obrane ziemniaki z odrobiną soli i bazylią. Odcedzam (nie wylewam wszystkiego mleka - może się przydać). Usuwam gałązki bazylii (drobne listka mogą zostać w ziemniakach). Ugotowane ziemniaki przepuszczam przez praskę lub ugniatam przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dodaję masło i 2 żółtka. Dokładnie mieszam. Jeśli masa jest zbyt sztywna – dodaję odrobinę mleka od gotowania ziemniaków.

Usmażone mięso z grzybami przekładam do żaroodpornego okrągłego naczynia. Przygotowane puree układam równomiernie na przygotowanym gulaszu. Żółtko roztrzepuje z odrobiną mleka (od gotowania ziemniaków) i smaruje po ziemniakach. Całość posypuję zmielonymi grzybami wymieszanymi z bułką tartą. Wkładam do piekarnika i zapiekam około 30 minut w 180 stopniach Celsjusza.

Tagi:
Drukuj
Źródło: http://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/613-grzybowy-gulasz-z-bazyliowym-puree