Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na ciasto:
Pozostałe składniki:
Wykonanie:

Ze składników na ciasto wyrabiam masę. Na końcu dodaję posiekane pomidory i szczypiorek. Piersi z kurczaka kroję na plastry, po czym rozbijam. Posypuje solą i pieprzem. Na każdy kawałek mięsa układam liść sałaty, kabanosa i szparaga. Zawijam ciasno w rulon, spinam wykałaczkami lub związuję nićmi. Obsmażam na oliwie z każdej strony przez kilka minut. W tym czasie rozwałkowuję ciasto na grubość nie więcej jak 0,5 cm. Z mięsa wypinam wykałaczki lub ściągam nici. Na ciasto układam mięso, na nie kawałek sera smażonego i dokładnie zawijam. Powtarzam czynności do wykorzystania mięsa. Wierzch smaruję roztrzepanym jajkiem. Wkładam zawijańce do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C. Gdy uzyskają jaśniejszy złoty kolor, smaruję ich wierzch miodem. Piekę jeszcze około 5 minut. Podaję na ciepło lub zimno z sosem czosnkowym.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/653-kurczak-w-bryndzowym-ciescie?tmpl=component&print=1&layout=default