Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
składniki:
 składniki na rozczyn:
reszta składników na pampuchy: 
 składniki na sos:
dodatkowo:
wykonanie:

Z musztardy, majeranku, soli, pieprzu i papryk przygotowuję marynatę. Smaruję nią mięso. Odstawiam na przynajmniej 2 godziny w chłodne miejsce. Mięso układam w naczyniu żaroodpornym, obsypuję pokrojoną w "piórka" cebulą i zalewam piwem. Piekę około 1,5 godziny w temperaturze 180 stopni, co jakiś czas podlewając powstałym sosem.

Z majonezu, jogurtu i ketchupu przygotowuję sos - mieszkając wszystkie składniki.

Ze składników na rozczyn przygotowuję rozczyn, który po wymieszaniu odstawiam do wyrośnięcia. Jajka roztrzepuję z solą i mlekiem. Dodaję rozczyn i roztopione masło. Wyrabiam na gładkie ciasto. Odstawiam do wyrośnięcia. Wyrośnięte ciasto rozwałkowuję na 1-centymetrowy placek. Wycinam z niego kółka (np. szklanką o dużej średnicy). Kółka przykrywam ściereczką i odstawiam do wyrośnięcia. W garnku do gotowania klusek na parze lub w parowarze zagotowuję wodę. Gotuję kluski na parze około 3-5 minut - w zależności od ich wielkości.

Pomidory i ogórek kroję w plastry, a cebulę w "piórka". 

Upieczone mięso "szarpię" dwoma widelcami na kawałki. Po ugotowaniu kluski przekrawam na pół. Każdą połówkę smaruję sosem. Na jedną układam: sałatę, kawałki mięsa, plastry pomidora i ogórka oraz "piórka" cebuli. Przykrywam to drugą połówką kluski. Całość przebijam długą wykałaczką razem z pomidorem koktajlowym. 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/10-dania-glowne/658-pampuchy-z-szarpana-wieprzowina