Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
śledź
średnio trudne
2-4 osoby
więcej niż 2 godziny
Składniki:
  • 300 g matiasów śledziowych,
  • 1 łyżeczka musztardy,
  • 1 cebula,
  • 1/4 papryki czerwonej surowej lub konserwowej,
  • 2 małe ogórki konserwowe.

 

Składniki na zalewę:
  • 1 szklanka wody,
  • 1/2 szklanki octu 10%,
  • listek laurowy,
  • 3 ziarna ziela angielskiego,
  • 1/2 łyżeczki gorczycy,
  • 1 łyżka cukru, pieprz

 

Wykonanie:

Składniki na zalewę mieszam i doprowadzam do zagotowania, po czym odstawiam do całkowitego ostudzenia. Ogórki konserwowe kroję wzdłuż na 4 części każdy, paprykę w podłużne paski, a cebulę w cienkie krążki. Matiasy moczę w wodzie, aby pozbyć się słonego smaku. Następnie każdy filet przekrawam wzdłuż na pół i smaruję cienko musztardą. Na koniec paska śledziowego kładę krążek cebuli, na to kawałek ogórka konserwowego i paseczek papryki. Następnie ściśle zawijam każdy kawałek śledzia tworząc roladkę. Rolmopsy spinam małymi wykałaczkami, aby się nie rozpadły. Układam w naczyniu i zalewamy zimną zalewą. Dodaję pozostałą cebulę. Naczynie z rolmopsami i zalewą odstawiam do lodówki na 3-4 dni.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież