Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
składniki:

1 litr wody

5 jajek ugotowanych na twardo

około 1 kg zielonych szparagów (bez twardych końcówek)

1 duża ugotowana marchewka

1 łyżka jarzynki

3 łyżki żelatyny

wykonanie:

Żelatynę namaczam w małej ilości wody. W garnku zagotowuję wodę z dodatkiem jarzynki i szczypty cukru. Wrzucam szparagi i zagotowuję (jeśli szparagi są grube gotuję je jeszcze 2-3 minuty - warzywa muszą być al dente). Szparagi wyjmuję z wody. Połowę układam na dno formy tzw. keksówki. Na środku układam ugotowane jajka. posypuję pokrojoną w kostkę marchewkę. Dokładam resztę szparagów. Namoczoną żelatynę rozpuszczam w gorącym wywarze od szparagów. Doprawiam do smaku i studzę. Zalewam nim warzywa z jajkiem. Odstawiam do lodówki na kilka godzin.Przed podaniem delikatnie wyciągam galaretkę z formy.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/12-przystawki/651-szparagi-w-galarecie?tmpl=component&print=1&layout=default