Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
faworki
Składniki:

 

Wykonanie:

Mąkę przesiewam. Dodaję żółtka, śmietanę, cukier puder, sól i spirytus. Zagniatam ciasto i wyrabiam aż będzie elastyczne. By się lepiej napowietrzyło, warto przez ok. 10 minut „obić” je wałkiem. Przykrywam folią i odstawiam do lodówki na 1-2 godziny do wypoczęcia. Ciasto bardzo cienko rozwałkowuję, następnie kroję je w paski z nacięciem pośrodku. Jeden koniec paska przewlekam przez nacięcie i przeciągam. Smażę na gorącym tłuszczu na złoty kolor, a po wyjęciu z tłuszczu odsączam na ręczniku papierowym. Posypuję cukrem pudrem zmieszanym z cukrem waniliowym.

Tagi:
Drukuj
Źródło: http://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/109-chrupiace-chrusciki?tmpl=component&print=1&layout=default