Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki na ciasto:
Składniki na masę makową:
Składniki na kruszonkę:

 

Wykonanie:

Mak parzę i 2 razy mielę, dodaję cukier, roztopiony tłuszcz, ubite białka i olejek. Można do niej dodać też zmielone orzechy, migdały i rodzynki. Masę dzielę na 4 części. Przygotowuję ciasto, jak inne ciasta drożdżowe (robię rozczyn z drożdży i ciepłego mleka, po czym łączę z roztrzepanymi żółtkami, cukrem, mąką, roztopioną margaryną, cukrem waniliowym i solą). Po wyrośnięciu dzielę ciasto na 4 części. Każdą część rozwałkowuję na prostokąt o długości blaszki. Na 2/3 powierzchni nakładam masę makową, następnie ostrożnie zwijam (wolną część nakładam na mak, a część z makiem na wierzch). Po zwinięciu dokładnie nakłuwam całość widelcem. Nakładam kruszonkę (wszystkie składniki na kruszonkę dokładnie rozgniatam palcami). Piekę w temp w 180°C przez ok. 45 minut. Po wystygnięciu lukruję. Z całej porcji wychodzą cztery makowce.

Karolina Kotecka
z Krotoszyna

 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/177-makowiec-babci-broni