Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na ciasto:

 

Składniki na masę jabłkową:

 

Wykonanie:

Składniki na ciasto zagniatam na jednolitą masę. Schładzam. W tym czasie pokrojone jabłka razem z wodą duszę pod przykryciem około 15 minut - nie mieszam. Dodaję cukier i cynamon, lekko mieszam. Do masy dodaję mąkę ziemniaczaną rozmieszaną w odrobinie wody oraz sok z cytryny. Duszę jeszcze przez 2 minuty. Masa powinna być gęsta, ale nie rozgotowana. Na blasze wysmarowanej tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia rozkładam 2/3 ciasta. Wylewam na to masę jabłkową. Na nią ścieram przez tarkę resztę ciasta lub robię z niego dekoracyjne wzroki, np. kratkę. Piekę około 45 minut, aż ciasto ładnie się zrumieni. Lekko przestudzone posypuję cukrem pudrem i podaję z lodami - najlepiej śmietankowymi lub bakaliowymi.

Ola Dmyterko
z Chojna

 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/181-szarlotka-olci-z-lodami