Składniki na ciasto kruche:
- 1 szklanka mąki pszennej,
- 1 szklanka krupczatki,
- 1/2 szklanki cukru,
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
- 20 dag masła,
- 1 jajko
Składniki na masę rabarbarową:
- 70 dag rabarbaru,
- 30 dag jabłek,
- 8 łyżek cukru,
- 2 pomarańcze,
- 1 cytryna,
- 2 budynie waniliowe z cukrem
Pozostałe składniki:
- 50 dag truskawek,
- 2 galaretki (smak według uznania - ja na ogół wybieram truskawkową)
Wykonanie:
Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, jajko wkładam do miski i siekam nożem. Zagniatam ciasto i schładzam w lodówce. Ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 36 cm lub do tarty – wtedy wyjdą nam dwa placki) i nakłuwam widelcem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut w temperaturze 180⁰C. Rabarbar i jabłka kroję w kostkę. Wkładam do garnka, dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 30 minut. Potem smażę na małym ogniu około 20 minut. Z pomarańczy i cytryny wyciskam sok, przecedzam i wlewam do miseczki - powinno być 250 ml (można uzupełnić wodą). Do soku wsypuję budynie, mieszam, wlewam do masy rabarbarowo - jabłkowej i chwilę gotuję. Gorącą masę wykładam na ciasto. Truskawki kroję w kostkę i rozkładam na ciepłej masie, studzę. Przygotowuję galaretkę w 700 ml gorącej wody. Tężejącą wylewam na ciasto i schładzam.