Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Ciasto rabarbarowo-truskawkowe
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
Składniki na ciasto kruche:

 

Składniki na masę rabarbarową:

 

Pozostałe składniki:

 

Wykonanie:

Mąkę, cukier, proszek do pieczenia, masło, jajko wkładam do miski i siekam nożem. Zagniatam ciasto i schładzam w lodówce. Ciasto wykładam na blaszkę (25 cm x 36 cm lub do tarty – wtedy wyjdą nam dwa placki) i nakłuwam widelcem. Wkładam do nagrzanego piekarnika i piekę około 25 minut w temperaturze 180⁰C. Rabarbar i jabłka kroję w kostkę. Wkładam do garnka, dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 30 minut. Potem smażę na małym ogniu około 20 minut. Z pomarańczy i cytryny wyciskam sok, przecedzam i wlewam do miseczki - powinno być 250 ml (można uzupełnić wodą). Do soku wsypuję budynie, mieszam, wlewam do masy rabarbarowo - jabłkowej i chwilę gotuję. Gorącą masę wykładam na ciasto. Truskawki kroję w kostkę i rozkładam na ciepłej masie, studzę. Przygotowuję galaretkę w 700 ml gorącej wody. Tężejącą wylewam na ciasto i schładzam.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/246-ciasto-rabarbarowo-truskawkowe?tmpl=component&print=1&layout=default