Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Maślane pierniczki
Składniki:
  • 1 litr maślanki,
  • 1 kg cukru,
  • 500 g masła (może być użyta też dobrej jakości margaryna),
  • 1 łyżka smalcu,
  • 4 paczki przyprawy do pierników,
  • 1 opakowanie cynamonu,
  • 1 łyżka kakao,
  • 2 łyżki kawy (mielonej),
  • 300 ml miodu,
  • 4 jajka,
  • ok. 1,5 kg mąki,
  • 2 łyżki amoniaku

 

Przygotowanie:

Cukier i maślankę gotuję do momentu, aż powstanie lekko brązowy syrop. Dodaję margarynę, smalec, przyprawy, kakao, kawę i miód. Odstawiam do lekkiego przestudzenia. Jajka ubijam z 4 łyżkami cukru na kogel-mogel. Do syropu dodaję mąkę i jajka. Wszystko dokładnie mieszam dodając amoniak. Ciasto powinno być luźne i klejące. Najlepiej przykryć je płócienną ściereczką. Kiedy pozostawiam je na ok. 24 godziny, ciasto gęstnieje i twardnieje, dzięki czemu łatwiej jest je rozwałkować i wykroić pierniczki. Jeśli nie mam na to czasu, do pieczenia pierników przystępuję od razu po wyrobieniu ciasta. Jeśli ciasto jest zbyt luźne - podsypuję mąką. Wycinam pierniczki o grubości 0,7 - 1 cm. Układam na suchej blasze posypanej mąką w niewielkich odległościach. Piekę je ok. 15 minut w 180 stopniach.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież