Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Składniki na ciasto:
  • ½ kostki margaryny
  • 2 jajka
  • ¾ szklanki cukru
  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki ziemniaczanej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

 

Składniki na masę serową:
  • 1,6 kg sera białego półtłustego
  • 2 szklanki cukru
  • 1 budyń śmietankowy na ¾ litra mleka
  • 1 cytryna
  • 4-5 jajek
  • 1 cukier waniliowy
  • 50 g suszonej żurawiny
  • 1 kostka margaryny

Składniki na lukier:
  • 1 szklanka cukru pudru
  • mała ilość mleka

 

Wykonanie:

Margarynę ucieram z cukrem i jajkami. Na końcu dodaję mąkę z proszkiem do pieczenia. Wyrabiam ciasto i wykładam na wysmarowaną blachę. Zmielony ser łączę z margaryną i ucieram, dodając po trochę cukru, pojedynczo żółtka, wyciśnięty sok z cytryny i budyń. Gdy masa będzie jednolita łączę z ubitymi z ½ szklanki cukru białkami. Delikatnie mieszam i dodaję żurawinę. Wylewam masę serową na ciasto i piekę w piekarniku z termoobiegiem przez 1 godzinę w temperaturze 160°C. 1 szklankę cukru pudru łączę z małą ilością ciepłego mleka. Polewam lukrem wierzch jeszcze ciepłego sernika. Dekoruję żurawiną.

 

Renata Kaczmarek
KGW z Dubina

Komentarze  


#2 Hotka 2015-12-22 14:21
Witam :) nie jest konieczne wcześniejsze moczenie żurawiny. Ja piekę ten sernik w standardowych blaszkach - 25/36 (wówczas sernik jest wyższy) lub 25/40 (wtedy sernik jest niższy). Powodzenia :)
Cytować
#1 Aga 2015-12-22 13:49
Witam czy zurawina trzeba wcześniej namoczyć do tego sernika i na jaka blachę jest ten przepis rozmiar
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież