Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
Tort piernikowy
Składniki na ciasto:
  • 150 g płynnego miodu,
  • 200 g masła,
  • 500 g mąki,
  • 3 żółtka,
  • 4 łyżki mleka,
  • 1 łyżka sody,
  • 1 opakowanie przyprawy do pierników,
  • 100 g cukru
 Składniki na krem:
  • 2 szklanki mleka,
  • 4 łyżki kaszy manny,
  • 300 g cukru pudru,
  • 250 g masła
Składniki dodatkowe:
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki lub powideł śliwkowych
Składniki na polewę:
  • 100 g masła,
  • 150 g cukru,
  • 2 łyżki kakao

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto mieszam i wyrabiam na jednolitą masę. Odstawiam na dobę do lodówki. Następnego dnia dzielę je na cztery części. Każdą z nich piekę w okrągłej tortownicy przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Z mleka, cukru i kaszki gotuję wkład na krem. Studzę, po czym łączę z utartym na jednolitą, puszystą masę masłem. Upieczone placki przekładam na przemian dżemem i kremem. Składniki na polewę roztapiam i gotuję ok. 5 minut. Polewam nią gotowy tort. Stroję w bożonarodzeniowe motywy. Odstawiam na 2-3 dni, by tort zmiękł i przeszedł swoimi aromatami.

 

Jolanta Białek 
z Pakosławia, I miejsce w Świątecznym Konkursie Cukierniczym organizowanym przez Życie Rawicza i Pałac w Pakosławiu

Komentarze  


#2 Hotka 2016-12-11 18:58
Witaj Krysiu :) niestety nie - to ciasto jednak jest dość twarde, a kruchości i wilgotności nabiera od kremu i powideł.
Cytować
#1 Krystyna 2016-12-10 20:46
A nie można upiec jednego ciasta, a potem przekroić? Tak, jak robi się z biszkoptem na tort.
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież