Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
Tort piernikowy
Składniki na ciasto:
 Składniki na krem:
Składniki dodatkowe:
Składniki na polewę:

 

Przygotowanie:

Składniki na ciasto mieszam i wyrabiam na jednolitą masę. Odstawiam na dobę do lodówki. Następnego dnia dzielę je na cztery części. Każdą z nich piekę w okrągłej tortownicy przez ok. 20-30 minut w 180 stopniach. Z mleka, cukru i kaszki gotuję wkład na krem. Studzę, po czym łączę z utartym na jednolitą, puszystą masę masłem. Upieczone placki przekładam na przemian dżemem i kremem. Składniki na polewę roztapiam i gotuję ok. 5 minut. Polewam nią gotowy tort. Stroję w bożonarodzeniowe motywy. Odstawiam na 2-3 dni, by tort zmiękł i przeszedł swoimi aromatami.

 

Jolanta Białek 
z Pakosławia, I miejsce w Świątecznym Konkursie Cukierniczym organizowanym przez Życie Rawicza i Pałac w Pakosławiu
Tagi:
Drukuj
Źródło: http://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/44-tort-piernikowy?tmpl=component&print=1&layout=default