Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki na zielony biszkopt:

Składniki na masę serową:
Reszta składników:

Wykonanie:

Rozmrażam szpinak i odsączam z wody. Miksuję jajka z cukrem, wlewam powoli olej dalej mieszając. Wsypuję mąkę z proszkiem do pieczenia. Po połączeniu całej masy dodaję szpinak i mieszam łyżką. Wlewam do formy i piekę ok. 1 godz. do tzw. „suchego patyczka” w temperaturze 180°C. Miętę oraz 2 łyżki cukru miksuję blenderem. Do powstałej pasty dodaję aromat miętowy i kroplę zielonego barwnika. Galaretkę rozpuszczam w 3/4 szklanki przegotowanej wody. Ser ucieram z cukrem i dodaję ubitą śmietanę. Powstałą masę dzielę na dwie porcje. Do jednej dodaję schłodzoną galaretkę, a do drugiej zmiksowaną miętę, aromat miętowy, zielony barwnik i żelatynę rozpuszczoną w 3 łyżkach ciepłej wody. Zielony biszkopt dzielę na pół. Jeden będzie jako spód, na który na przemian wylewam: masa serowa - masa miętowa - masa serowa - masa miętowa i tak parę razy, aż powstanie wzór zebry (odrobinę masy zostawiam do posmarowania wierzchu placka). Drugim biszkoptem nakrywam masę. Smaruję ją resztą masy. Układam zielone owoce, np. winogrona i zalewam tężejącą galaretką. 

Wioleta Kuczyk
KGW z Kłody
Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/447-sernik-na-zielono?tmpl=component&print=1&layout=default