Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki na masę makową:

 

Składniki na masę orzechową:

 

Składniki na masę śmietanową:

 

Składniki na biszkopt:

 

Składniki na polewę czekoladową:

 

Wykonanie:

Z podanych składników na biszkopt piekę ciasto. Wszystkie składniki do masy makowej mieszam i smażę na wolnym ogniu aż do uzyskania gęstej masy. Ze składników z masy orzechowej: mleko zagotowuję, zalewam nim orzechy. Masło ucieram z cukrem i żółtkami. Dodaję spirytus i ostudzone orzechy. Z masy śmietanowej: śmietanę ubijam z 6 łyżkami cukru. Dodaję rozpuszczoną w odrobinie mleka żelatynę. Biszkopt rozcinam na 4 części. Przekładam warstwami: biszkopt, masa makowa, biszkopt, masa orzechowa, biszkopt, masa śmietanowa, biszkopt. Wierzch polewam polewą czekoladową - czekolady z odrobiną śmietany rozpuszczam do uzyskania jednolitej konsystencji.

Alina Rolnik
KGW Siedlec
Tagi:
Drukuj
Źródło: http://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/480-tort-makowo-orzechowy