Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
średnio trudne
4-6 osób
do 2 godzin
składniki na ciasto:
składniki na kruszonkę:
składniki na masę serową:
pozostałe składniki:
wykonanie:

W misce rozpuszczam w ciepłym mleku drożdże i cukier. Odstawiam do wyrośnięcia. Dodaję roztrzepane jajka z żółtkiem na jednolitą masę. Dodaję mąkę i sól, mieszam aż wszystko się połączy. Przekładam na oprószoną mąką stolnicę i zagniatam aż ciasto przestanie się kleić do rąk. W trakcie delikatnie można podsypywać dłonie mąką, aby ciasto się nie kleiło. Następnie na ciasto nakładam część miękkiego masła i zagniatam dalej ciasto. Czynność tę powtarzam do momentu zużycia całego masła. Kiedy ciasto jest gładkie i sprężyste odkładam, przykrywam suchym ręczniczkiem kuchennym i zostawiam do wyrośnięcia - aż podwoi swoją objętość.

W tym momencie ze składników na kruszonkę przygotowuję posypkę na drożdżówkę (masło, mąkę i cukier mieszam końcówkami palców aż składniki się połączą).
Ciasto po wyrośnięciu dzielę na kawałki (z porcji wychodzi mi około 14 drożdżówek). Formuję kulki i odstawiam do wyrośnięcia (około 15 minut).
W tym czasie mieszam ser z żółtkami, cukrem, cukrem waniliowym na jednolitą masę. Jeśli jest ona zbyt sucha dodaję śmietanę. Masa musi mieć konsystencję gęstego serka homogenizowanego.
Kulki rozciągam na placki o grubości około 0,5 cm. Układam na blasze do pieczenia zachowując odstępy. Na cieście rozsmarowuję masę serową (około 1 kopiasta łyżka masy na jeden placek). Na wierzchu układam owoce. Posypuję kruszonką. Odstawiam do wyrośnięcia na 30-40 minut.
Piekę w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Jeszcze gorące polewam lukrem cytrynowym (do gorącej śmietanki dodaję cukier puder i sok cytrynowy lub kilka kropel olejku cytrynowego - wszystko mieszam na gęstą polewę). 
Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/13-wypieki/688-drozdzowka-na-wypasie