Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 2 godzin
składniki:
  • ciemny biszkopt z 6 jajek
  • 250 ml mleka
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 3-4 szklanki mleka w proszku (najlepsze tzw. "niebieskie", pełne)
  • 500 g masła (nie zamieniać na margarynę!)
wykonanie:

Płynne mleko zagotowuję z cukrem i cukrem waniliowym. Studzę. Masło ucieram na jasną i puszystą masę. Powoli dodaję wystudzone waniliowe mleko - cały czas ucierając. Na koniec partiami wsypuję mleko w proszku i ucieram na gładką masę. Mleko w proszku dodaję do momentu aż masa będzie mieć konsystencję zimnego budyniu. 

Zimny biszkopt przekrawam na dwie części. Dolną smaruję kremem i przykrywam drugą częścią ciasta. Polewam polewą czekoladową i odstawiam przynajmniej na 2 godziny do lodówki. Przed podaniem dekoruję świeżymi owocami.  

 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież