Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
Składniki:
  • szklanka ryżu
  • 3 szklanki mleka
  • 6 łyżki cukru
  • wanilia
  • łyżka masła
  • 6 łyżek prażonych jabłek lub musu jabłkowego
  • 200 ml śmietany kremówki
  • 200 dag truskawek lub malin (mogą być mrożone)
  • owoce (według własnego uznania)

 

Wykonanie:

Ryż wsypuję do gotującego się mleka. Dodaję połowę porcji cukru, wanilię, masło i gotuję na średnim ogniu ciągle mieszając, aż płyn odparuje, a ryż zrobi się miękki. Kiedy lekko przestygnie wykładam nim dno i boki wypłukanej zimną wodą miseczki deserowej. Na to kładę łyżkę do półtorej prażonych jabłek i delikatnie dociskam. Do pełna uzupełniam miseczkę ryżem i znów dociskam. Przewracam na talerzyk i zdejmuję miseczkę (tak jak robi się babki z piasku). Ubijam kremówkę zresztą cukru. Miksuję na sos truskawki lub maliny. Jeśli są zbyt kwaśne to je dosładzam. Polewam ryż sosem owocowym, dekoruję śmietaną i owocami.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież