Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut
Składniki:

 

Wykonanie:

Ryż wsypuję do gotującego się mleka. Dodaję połowę porcji cukru, wanilię, masło i gotuję na średnim ogniu ciągle mieszając, aż płyn odparuje, a ryż zrobi się miękki. Kiedy lekko przestygnie wykładam nim dno i boki wypłukanej zimną wodą miseczki deserowej. Na to kładę łyżkę do półtorej prażonych jabłek i delikatnie dociskam. Do pełna uzupełniam miseczkę ryżem i znów dociskam. Przewracam na talerzyk i zdejmuję miseczkę (tak jak robi się babki z piasku). Ubijam kremówkę zresztą cukru. Miksuję na sos truskawki lub maliny. Jeśli są zbyt kwaśne to je dosładzam. Polewam ryż sosem owocowym, dekoruję śmietaną i owocami.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/14-desery/285-ryz-z-owocami?tmpl=component&print=1&layout=default