Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki:
  • 500 g truskawek
  • 175 g cukru i 2 łyżki
  • 500 ml pełnotłustego mleka
  • 500 ml śmietany kremówki
  • 1 laska wanilii
  • 10 żółtek
  • 2 łyżki soku z cytryny

Wykonanie:

Obrane truskawki kroję na kawałki, zasypuję dwiema łyżkami cukru i odstawiam, żeby ich aromat się rozwinął. Do garnka o grubym dnie wlewam mleko, śmietanę i dodaję przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewam prawie do wrzenia i odstawiam na około 20 minut. Ucieram żółtka z cukrem, aż powstanie gęsty i jasnożółty krem. Wyjmuję z mleka laskę wanilii i, stale mieszając, zalewam żółtka gorącym jeszcze płynem. Mieszając, podgrzewam mleczno-jajeczną mieszaninę aż zmieni się w gęsty krem, po czym go studzę. Truskawki miksuję z sokiem z cytryny, a kiedy krem ostygnie, mieszam wszystko razem. Zamrażam.

Komentarze  


#2 Hotka 2015-07-30 21:09
Pani Krysiu - miętowe są w wersji bardziej "light". Na ogół lody są wysoko tłuszczowe, które nie każdy lubi lody lub nie każdy toleruje. Stąd ta różnica Ja uwielbiam również lody sorbetowe - bez dodatku kremówki, jajek czy jogurtu. Wkrótce opublikuję kolejne lodowe przepisy :)
Cytować
#1 Krystyna 2015-07-30 19:23
Bardzo duża różnica między przepisem na lody miętowe z czekoladą a te truskawkowe. Chodzi mi głównie o składniki
z nabiału, że się tak wyrażę. Przy miętowych tylko jogurt a tych kremówka, tłuste mleko i 10 żółtek?!?!?! DLACZEGO?
Cytować

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież