Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
średnio trudne
4-6 osób
więcej niż 2 godziny
Składniki:

Wykonanie:

Obrane truskawki kroję na kawałki, zasypuję dwiema łyżkami cukru i odstawiam, żeby ich aromat się rozwinął. Do garnka o grubym dnie wlewam mleko, śmietanę i dodaję przekrojoną wzdłuż laskę wanilii. Podgrzewam prawie do wrzenia i odstawiam na około 20 minut. Ucieram żółtka z cukrem, aż powstanie gęsty i jasnożółty krem. Wyjmuję z mleka laskę wanilii i, stale mieszając, zalewam żółtka gorącym jeszcze płynem. Mieszając, podgrzewam mleczno-jajeczną mieszaninę aż zmieni się w gęsty krem, po czym go studzę. Truskawki miksuję z sokiem z cytryny, a kiedy krem ostygnie, mieszam wszystko razem. Zamrażam.

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/14-desery/395-truskawkowe-domowe?tmpl=component&print=1&layout=default