Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów

łatwe
4-6 osób
do 60 minut
Składniki na masę serową:
  • 400 g twarogu tłustego lub półtłustego, zmielonego przynajmniej dwukrotnie
  • 100 ml mleka skondensowanego słodzonego
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 3 łyżki drobnego cukru
  • 200 ml śmietany 37%
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 50 ml zwykłego mleka
Składniki na masę truskawkową:
  • 200 g truskawek
  • 4 łyżki cukru
  • 1 galaretka truskawkowa
ponadto:
  • niewykorzystane ciasto: suchy biszkopt, ciastka biszkoptowe lub babka, a najlepiej sękacz
  • truskawki do dekoracji

 

Wykonanie:

Truskawki kroję na kawałki i zagotowuję z cukrem (bez dodatku wody). Po kilku minutach gotowania odstawiam i dodaję galaretkę. Mieszam do jej całkowitego rozpuszczenia i odstawiam do przestudzenia. Masa ma mieć konsystencję tężejącej galaretki, ma być gęsta, ale nie twarda. Ser miksuję razem z mlekiem skondensowanym na gładką masę. Dodaję wanilię i ubitą śmietanę z cukrem. Żelatynę moczę w zwykłym mleku. Po napęcznieniu rozpuszczam ją w mikrofalówce lub gorącej kąpieli wodnej. Dodaję do masy serowej. Wybrane ciasto kroję na większą kostkę. Jeśli są to biszkopty zostawiam je w całości. W szklanym naczyniu rozsmarowuję połowę masy serowej. Rozrzucam na niej kawałki ciasta, a na to wykładam łyżkę połowę masy truskawkowej. Robię to nieregularnie - w deserze nie mają wyróżniać się poszczególne warstwy. Czynności te powtarzam raz jeszcze. Wierzch dekoruję truskawkami. Wkładam do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież