Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
łatwe
4-6 osób
do 30 minut
składniki:
  • 2 kg owoców pigwy
  • 250 g cukru
  • sok z 1 cytryny
  • 1 litra spirytusu 70%
  • ewentualnie kilka goździków
wykonanie:

Dojrzałe owoce myję i kroję w plasterki lub przecieram na tarce o grubych oczkach. Wrzucam pigwę do słoja, dodaję sok z cytryny, zasypuję cukrem, dobrze potrząsam, zakręcam i odstawiam na 2 dni w chłodne, ciemne miejsce. Od czasu do czasu potrząsam słojem. Po tym czasie odciskam połowę owoców z soku, który dolewam do słoika do reszty owoców. Zalewam zawartość słoja spirytusem, dodaję ewentualnie goździki, zakręcam i odstawiam na kilka tygodni w ciemne miejsce. Potem odsączam dokładnie nalewkę od owocu, przelewam do butelek i odstawiam w ciemne miejsce.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież