Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
łatwe
2-4 osoby
do 60 minut

Składniki:

 

Wykonanie:

Ugotowane ziemniaki, jeszcze gorące, przeciskam przez praskę, a gdy lekko przestygną, dodaję jajka i obie mąki. Masę solę do smaku i zagniatam ciasto. Dzielę na kawałki i formuję wałek, po czym kroję go na równe kawałki. Z każdej porcji ciasta kulam kluski. Każdą spłaszczam i pośrodku robię palcem dołek. Wrzucam je do wrzącej, osolonej wody i gotuję na średnim ogniu aż wypłyną na powierzchnię (około 5 minut). Wyjmuję łyżką cedzakową, odsączam z wody i podaję do sosu mięsnego lub polewam skwarkami z boczku.

 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/16-dodatki/114-kluski-slaskie