Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
kulki
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
Składniki:
  • 1 kg ugotowanych ziemniaków,
  • 2 jajka, 
  • ok. 2 łyżki mąki ziemniaczanej,
  • ok. 1 szklanki mąki pszennej (ilość mąki zależy od miąższości ziemniaków, czy są bardziej czy mniej wodniste),
  • sól,
  • pieprz, 
  • bułka tarta do panierowania (można ją zastąpić pokruszonymi płatkami kukurydzianymi),
  • olej do smażenia

 

Wykonanie:

Obrane, ugotowane ziemniaki, przeciskam przez praskę. Mieszam z jajami. Dodaję tyle mąki, aby ciasto było gęste, podobne jak na kluski śląskie, ale nieco mniej zwarte. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Czasem dodaję koperek lub pietruszkę. Łyżeczką nabieram trochę masy i formuję kulki. Można je też w tym momencie nafaszerować dowolnym nadzieniem np. grzybowym lub mięsnym. Kulki obtaczam w bułce tartej. Smażę na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Odsączam nadmiar tłuszczu. Podaję do różnorakich mięs i surówek z dodatkiem zimnego sosu lub ketchupu. 

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież