Artykuł, przepis pochodzi z www.wiescidladomu.pl • Hotblog
kulki
łatwe
4-6 osób
do 60 minut
Składniki:

 

Wykonanie:

Obrane, ugotowane ziemniaki, przeciskam przez praskę. Mieszam z jajami. Dodaję tyle mąki, aby ciasto było gęste, podobne jak na kluski śląskie, ale nieco mniej zwarte. Doprawiam do smaku solą i pieprzem. Czasem dodaję koperek lub pietruszkę. Łyżeczką nabieram trochę masy i formuję kulki. Można je też w tym momencie nafaszerować dowolnym nadzieniem np. grzybowym lub mięsnym. Kulki obtaczam w bułce tartej. Smażę na złoty kolor w głębokim tłuszczu. Odsączam nadmiar tłuszczu. Podaję do różnorakich mięs i surówek z dodatkiem zimnego sosu lub ketchupu. 

Tagi:
Drukuj
Źródło: https://wiescidladomu.pl/hotblog/przepisy/16-dodatki/118-kuleczki-ziemniaczane