Logo - Wieści dla domu

Zaktualizuj swoją przeglądarkę
Internet Explorer 8 lub zmień na inną!

Nasza strona nie obsługuje tak starej przeglądarki jak Internet Explorer 8. Na naszej stronie zastosowano nowatorskie rozwiązania, których przeglądarka IE8 nie obsługuje, bo... jest STARA :)
Zalecamy zmianę przeglądarki na inną.
Pozdrawiamy, Ekipa Wieści dla Domu i Hotka!

Pokaż/Ukryj kategorie przepisów
rosół
łatwe
2-4 osoby
więcej niż 2 godziny
składniki:
  • 1 korpus z kurczaka,
  • 4 skrzydełka,
  • 2 udka,
  • 1 pęczek włoszczyzny (2 średnie marchewki, 1 pietruszka, 1 mały seler, 1 średni por),
  • po 2-3 gałązki lubczyku (potocznie nazywanego maggi) i zielonej pietruszki,
  • 2-3 liście laurowe,
  • 1 cebula,
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 2-3 suszone grzyby leśne
  • kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego,
  • szczypta kurkumy,
  • sól,
  • natka pietruszki,
  • makaron nitki

 

wykonanie:

Umyte części kurczaka przekładam do garnka, zalewam około 4 litrami zimnej wody. Dodaję obrane i umyte warzywa oraz przyprawy, pokrojony na kawałki czosnek, suszone grzyby i około 1-2 łyżeczek soli. Zieleninę (lubczyk, pietruszkę i por) związuję nitką. Obraną z łupiny cebulę przypiekam na czarno i wrzucam do zupy. Gotuję około 10-15 minut, usuwając szumowiny. Przez kolejne 3-4 godziny gotuję rosół na niewielkim ogniu. Odcedzam, doprawiam do smaku solą i pieprzem. Ugotowaną marchewkę i mięso obrane z kości kroję na kawałki i dodaję do rosołu. Podaję z makaronem i natką pietruszki.

Dodaj komentarz



Kod antyspamowy
Odśwież